Home

Achtergrond 2 reacties

Doorbraak ontwikkeling van Kempfarm-systeem

Uitvinder Martien van Kempen van het Kempfarm-stalconcept gaat op zijn bedrijf een nieuwe demonstratiestal bouwen voor 2.100 vleesvarkens, naast de al bestaande stal voor 3.800 varkens.

Ook het praktijkcentrum in Sterksel bouwt een stal volgens dit concept. In de drie stallen worden geur en ammoniakemissiemetingen verricht. Die zijn nodig voor een definitieve erkenning van het stalconcept door het ministerie van Vrom. Van Kempen ontving in 2004 voor het concept de Herman Wijffels Innovatieprijs. Hij kreeg het stalconcept niet van de grond omdat er onvoldoende ammoniak en geurmetingen beschikbaar waren, namelijk van slechts één stal op zijn bedrijf. Er moeten gegevens van vier stallen zijn om het concept in de markt te mogen zetten.

Volgens de geldende regelgeving kreeg Van Kempen ook geen vergunningen om nieuwe stallen te bouwen, omdat er onvoldoende gegevens waren. Deze patstelling is nu doorbroken. "Ik heb mensen van het ministerie van Vrom op bezoek gehad, die het probleem begrijpen. Er ontstaan nu nieuwe perspectieven", aldus Van Kempen.

Het Kempfarm-concept werkt met mestbanden waarmee de vaste mestfractie dagelijks wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de ammoniakemissie sterk en wordt het klimaat voor de varkens een stuk beter. Ook de technische resultaten dieren verbeteren.
Uit metingen van ASG bij Van Kempen bleek dat de uitstoot van geur en ammoniak met 70 procent daalt ten opzichte van een traditioneel stal. Ook de uitstoot van stof vermindert sterk. De geurreductie benadert de reductie die te bereiken valt met een luchtwasser op een traditionele stal.

Van Kempen werkt ook aan een mestverwerkingssysteem. "We willen een product dat direct als kunstmestvervanger kan worden gebruikt", zegt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Innovatief gedrag van de mensen van VROM. En dat binnen 4 jaar. Het is bemoedigend. Je ziet alles komt goed.
  In 2010 dienen de stallen aangepast te zijn!!!
  Dat wordt dag-en nachtwerk in het onderzoek en naderhand de bouw.

 • no-profile-image

  boer

  deze man verdient een lintje, en degene van vrom ook

Of registreer je om te kunnen reageren.