Home

Achtergrond 293 x bekeken 1 reactie

Diffuus glas werkt ook in najaar

De tweede komkommerproef van Wageningen UR Glastuinbouw met diffuus glas laat vergelijkbare productieverhogingen zien als de eerste voorjaarsteelt.

e proef met hogedraadkomkommers, die in week 47 werd afgesloten, leverde een meerproductie op van 9 procent ten opzichte van standaard tuindersglas. Tussen hoogdiffuus glas (75 procent haze, 80 procent diffuse transmissie) en middeldiffuus glas (30 procent haze, 83 procent diffuse transmissie) was geen verschil.

In de eerste proef van februari tot half augustus werd een meerproductie van 9 procent gehaald onder hoog diffuus en 7,5 procent meer productie onder het middeldiffuus glas.

Het middeldiffuse glas laat evenveel licht door als het beste standaard tuindersglas terwijl het hoogdiffuus glas 3 procentpunten minder diffuus licht doorlaat. Het lichtverlies bij hoogdiffuus glas wordt volledig gecompenseerd door de nog betere lichtdoordringing in het gewas. Daardoor doen de middelste bladeren actiever mee aan de fotosynthese, wat leidt tot zwaardere én meer vruchten. Daarnaast hebben gewassen als komkommer en paprika het voordeel dat in de zomer niet of nauwelijks meer hoeft worden geschermd bij hoge instraling, zodat er meer licht de kas in komt.

Wageningen UR Glastuinbouw deed het onderzoek met Vetrasol 502 (middeldiffuus) en 503 (hoogdiffuus). Volgend seizoen zal er een onderzoek plaats vinden met paprika.

Lees meer over dekglas en kassenbouw in het Themanummer van deze week van Weekblad Groenten & Fruit.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harald Vahl

    Hiermee wordt bevestigd wat telers mij hebben verteld over hun ervaringen met gehamerd glas in de tijd rond de oliekrisis in de vorige eeuw. Het sluit ook goed aan bij de discussie over de relatie licht/productie. Hierbij werden nogal eens resultaten van laagblijvende en hoogopgaande gewassen ten onrechte vergeleken.
    De ontwikkeling van het benutten van het positieve effect van diffuus glas zonder lichtverlies (!) of vrijwel zonder lichtverlies is zeer belangrijk, ook omdat zonlicht nog steeds gratis is.

Of registreer je om te kunnen reageren.