Home

Achtergrond 327 x bekeken 3 reacties

'Dierrechten kunnen verdwijnen'

Het stelsel van dierrechten in de varkens- en pluimveehouderij kan verdwijnen. Voorwaarde is dat de milieurandvoorwaarden op orde zijn. Dat heeft PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens gezegd.

Bij de milieurandvoorwaarden gaat het met name om het mest- en ammoniakbeleid en de Kaderrichtlijn Water (KRW). De dierrechten (aantal te houden dieren door een veehouder) zijn een middel om de mestproductie in de varkens- en pluimveesector te beperken. Voor de melkveehouderij werkt nu de quotering als zodanig. Deze wordt in 2015 afgeschaft.

Het dierrechtenstelsel geldt in beginsel ook tot 2015. Tot die tijd moeten intensieve veehouders dierrechten aankopen als ze willen uitbreiden. Minister Gerda Verburg zinspeelde deze week, in een brief aan de Kamer over ammoniak, op het vervallen van de dierrechten. Ze kondigde onderzoek aan naar de milieueffecten van het (mogelijk) verdwijnen van de dierrechten en de melkquota. CDA en VVD zijn, opmerkelijk genoeg, voorzichtiger dan Waalkens. "Laat het voorlopig maar zo", zegt Ger Koopmans (CDA). VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff sluit zich daarbij aan.

Onderzoekers van het LEI adviseerden eind vorig jaar het dierrechtenstelsel voorlopig niet op te heffen. Het LEI voorzag een overschrijding van de stikstof- en fosfaatnormen, als ondernemers de uitstoot van deze stoffen per dier niet verminderen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bestuurder

  We hopen op een verslag, bestuurder

 • no-profile-image

  bestuurder

  Als we op deze manier op de zelfde markt gaan produceren qua amoniak als de rundveehouderij is het misschien nog niet zo verkeerd, dan kunnen we uit dat verdomhoekje komen waar we nu steeds ingedrukt worden als intensieve veehouderij, ik wil het wel eerst duidelijk hebben hoe dit dan via het amoniak spoor dicht zit dat er onder de zelfde voorwaarde uitgebreid kan worden als in het rundvee. ik wil het deze week aan de orde laten komen op de vergadering van portefeuilehouders van LTO Gelderland

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Harm Evert begint wakker te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.