Home

Achtergrond 480 x bekeken

Den Hartigh introduceert pallidaresistente pootaardappelrassen

Pootaardappelhandelshuis Den Hartigh prestenteert op zijn aardappelrassenshow vier rassen met pallidaresistentie.

De rassenshow begon vandaag en duurt tot en met vrijdag. Pallida 3 is op het moment het meest vervelende aaltje van de soorten die aardappelmoeheid veroorzaken. Het ras Laperla is bestemd voor de zeer vroege consumptiemarkt en Lanorma is een middelvroege consumptieaardappel. Voor de fritesmarkt introduceert Den Hartigh de rassen Forza en Amanda, een vroeg en een middenvroeg ras.

Vijftig jaar geleden begon de Stichting voor plantenveredeling in Wageningen met het veredelen van resistentie tegen aardappelmoeheid in aardappelen. In het zetmeelaardappelsegment was de kruising al eerder geslaagd. "Praktisch alle zetmeelrassen in Nederland zijn resistent tegen dit aaltje", zegt Jacob Eising, kweker bij Den Hartigh. "Maar in de frites- en tafelaardappelen kun je geen consessies doen op consumentgerichte eigenschappen als kleur en bakkwaliteit."

Veredeling duurt zeker tien jaar. Het zoeken naar de speld in de hooiberg is gelukt, vertelt Eising. Van die vier pallidaresistente rassen is een aantal hectare pootgoed beschikbaar. Twee staan al op de rassenlijst, twee zijn nog onderweg. De grootste, Lanorma, kan worden geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.