Home

Achtergrond 1 reactie

Deense varkenshouders gescreend op MRSA

Bij een screening van 791 Deense varkenshouders op een vakcongres in oktober blijkt 2,8 procent drager van MRSA.

Dat meldt de bedrijfsadviesorganisatie voor de varkenshouderij, Dansk Svineproduktion. De tests werden uitgevoerd door het Deense rijksseruminstituut.

Volgens Dansk Svineproduktion is het aantal van 22 dragers kleiner dan verwacht, maar is het niettemin duidelijk dat er in de varkenshouderij sprake is van een verhoogd risico.

Dat was ook het doel van het screeningsinitiatief, namelijk om een indicatie te krijgen hoe groot het probleem in de praktijk is. De MRSA-bacterie is in de humane gezondheidszorg zeer gevreesd wegens zijn resistentie tegen antibiotica.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jos

    Nou wat zijn ze er bang voor! Ben vorig jaar voor een sleutelbeenbreuk naar de eerste hulp geweest en heb netjes gemeld dat ik voor mijn werk in kontact kom met levende varkens. "Paniek" allom en ik wordt "gekweekt". Vervolgens kom ik gewoon in een normale behandelkamer en op de normale röntgenafdeling. Vijf dagen later is de uitslag bekent: negatief, was die "paniek" dus terecht wat genuanceerd aangepakt? Zes weken later op controle en ik vraag tussen neus en lippen door of de uitslag nog "geldig" is, wederom paniek en men gaat naarstig op zoek in hun digitaal bestand. Een zucht van opluchting klinkt vanaf de andere kant van de balie: "De uitslag is nog eens zes weken geldig. M.a.w wij hanteren een termijn van drie maanden." Ik ga verder maar niet in discusie om gezeik te voorkomen maar als ik iedere dag weer in kontact kom met levende dieren loop ik toch iedere dag risico op een besmetting? Kortom het moraal van dit waar gebeurt verhaal: ziekenhuizen maken zich nauwelijks druk om deze vorm van MRSA. En terecht want in tegenstelling van de menselijke variant van MRSA is deze vrij onschadelijk met betrekking op besmetting tussen patiënten en/of personeel onderling. (Men moet zowat letterlijk bij elkaar in de neus gaan poeren om besmet te geraken.) Hiermee wil ik de risico voor de beroepsgroep (veehouders, dierenartsen, voorlichters enz, enz,) niet bagatelliseren. ----- Tip: misschien een mooie taak voor Boerderij om op een volgende beurs in Nederland ook zo'n screening te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.