Home

Achtergrond

De bever is helemaal terug

Behoorde de bever twee decennia geleden in Nederland vrijwel volledig tot het verleden, vandaag de dag telt ons land om en nabij 450 van deze knaagdieren.

Zaterdag precies twintig jaar geleden zette Staatsbosbebeer de eerste van 42 bevers uit in de Biesbosch. Als gevolg van de jacht was de bever in Nederland in de eerste helft van de negentiende eeuw helemaal verdwenen. Nadat er jaren voor was gelobbyd, werden in het najaar van 1988 de eerste bevers uitgezet in natuurpark de Biesbosch. In het begin ging dat niet van een leien dakje.

De sterfte onder de beestjes was hoog en de voortplanting kwam ook niet goed op gang. Sinds begin jaren negentig ging het de goede kant op. Ook in het Natuurpark bij Lelystad werden later bevers uitgezet. Sinds een paar daarvan de benen nam, hun leven in het wild voorzette en de natuur haar werk deed, groeide Flevoland uit tot een belangrijk bevergebied.

In 1994 werden bevers uitgezet in de Gelderse Poort, in 2001 in Limburg. Anderhalf jaar geleden zijn bevers uit de Gelderse Poort en de Biesbosch elkaar 'tegengekomen' bij de Rhoonse Grienden. In tegenstelling tot andere knaagdieren krijgt een bever maar weinig jongen. Ondanks de toename blijft de bever een beschermde diersoort in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.