Home

Achtergrond 248 x bekeken 3 reacties

DLV en NAV: akkerbouwer weet te weinig van kostprijs

Veel akkerbouwers hebben hun kostprijzen onvoldoende op rij om weloverwogen hun producten af te zetten.

Bovendien rekenen zij zaken als eigen arbeid niet of amper mee. Dat zeggen DLV Plant en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) naar aanleiding van kostprijsanalyses. DLV Plant onderzocht de vier grote akkerbouwgewassen suikerbieten, consumptieaardappelen, wintertarwe en zaaiuien in een nieuw ontwikkeld programma waarin een totaalbeeld wordt gegeven van de kostprijs. De NAV hield het voorlopig op consumptieaardappelen, met een voorspelde kostprijs van 16,5 cent per kilo inclusief btw in het teeltseizoen 2009.

De beide instanties zijn het er duidelijk over eens: pas als de boer zich bewust is van de kostprijs van de producten binnen zijn bedrijf, weet hij of hij er voldoende voor ontvangt. "Bij de huidige marktsituatie krijgt de teler nauwelijks de helft van zijn kostprijs", zegt Keimpe van der Heide van de NAV. "Dat kan een reden zijn om na te denken over de toekomst en eventuele conclusies."

Je moet voor jezelf weten wat je product kost en opbrengt om je bedrijf duurzaam te kunnen voortzetten, vindt Van der Heide. "De marges zijn zo smal dat je alles moet benutten wat je als plantenteler en ondernemer in je hebt." Vorig jaar schatte de NAV de aardappelkostprijs op 14 cent. ”Dat pakte ongeveer een halve cent hoger uit." De kostprijs wordt berekend door accountantsbureaus ABAB en Countus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Voor aardappelen, uien en bieten moet je minstens 5000 euro per hectare ontvangen. En voor tarwe 2500 euro per hectare. Anders is het een dure hobby die akkerbouw.

 • no-profile-image

  x

  We blijven hopen op een uitschieter net als in 2006.
  Als je geen aardappelen teelt, weet je zeker dat je geen kans maakt.
  Als je 1 keer de hoofdprijs hebt, mag je
  ook wel 5 jaren iets onder kostprijs zitten.

 • no-profile-image

  gert

  de marktprijs is vaak weinig te beinvloeden al weet je je eigen kostprijs,ook weet je de opbrengst vaak nog niet als je aan het zaaien of poten bent ,dus dat is ook weer afwachten

Of registreer je om te kunnen reageren.