Home

Achtergrond 4 reacties

Copa: exportrestituties varkensvlees voor EU

De Copa, het Europese samenwerkingsverband van landbouworganisaties, heeft in Brussel het verzoek neergelegd om direct exportrestituties voor varkensvlees in te voeren.

Het verzoek is ingediend op initiatief van de Franse, Duitse (DBV) en Nederlandse landbouworganisaties (LTO). Het nieuws is naar buiten gebracht door het Deutsche Bauernverband en bevestigd door Annechien ten Have van LTO. Volgens het DBV dreigt er vanwege het prijsverval van de afgelopen weken een ware kaalslag in de vleesproductie, waarvan de Duitse varkenshouderij zich niet van zal kunnen herstellen. De na de kortstondige opleving van deze zomer weer fors gedaalde noteringen hebben de varkenshouders in 14 dagen 5,4 miljoen euro gekost, stelt de bond vast. Dit is mede een gevolg van de financiële crisis.

Ook Ten Have is van mening dat de varkenshouderij op korte termijn ondersteuning nodig heeft. PVV-lobbyist in Brussel Frans van Dongen ziet niet veel in een hernieuwde restitutieregeling. "We moeten ons eerst eens afvragen waar we met restituties nog naar toe kunnen exporteren. De landen waar we in het verleden nog naar toe konden, zijn praktisch allemaal weggevallen."

Van Dongen somt ze op: Rusland is weggevallen, Oekraïne gaat heel moeilijk, Japan en Korea willen niet meer. Een roep om exportrestituties heeft dan niet zo veel zin, aldus Van Dongen. De PVV-lobbyist ziet dan ook veel meer in de mogelijkheid dat nationale overheden, of de Europese Commissie kredietgaranties gaan verstrekken bij export. Door de kredietcrisis zijn de mogelijkheden om exporten te verzekeren de laatste weken sterk afgenomen.

Overheden zouden daar op in moeten spelen, aldus Van Dongen. "Amerika doet dat al en je ziet dat zij onder deze omstandigheden veel makkelijker Rusland in komen dan wij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjors

  Als je het stuk goed leest, zegt LTO niet dat het restituties wil, maar ondersteuning. Dat kan alles zijn!!

  Maar Ben: vwb de lobbyist van het PVV heb je wel gelijk. Die is altijd goed bezig!

 • no-profile-image

  Ben

  Werkelijk onzinnig om nu om exportrest. te vragen. LTO wordt weer bedankt voor de belangenbehartiging, maar niet heus.....
  Luister nou naar de lobbyist van het PVV. Die heeft er een veel betere kijk op. Voor de NVV weer een schone taak om de boel weer recht te breiden.

 • no-profile-image

  boertje

  Regel dat dan stel het voor

 • no-profile-image

  down under

  Klinkt hard maar ik zeg het recht van de sterkste. Een restitutie is een doekje voor het bloeden. Hierdoor "overleven" meer boeren deze dip en kan de prijs in 2009 nog niet omhoog en moeten de "goede" onder de "kwade" lijden. Als alleen de sterkere over blijven staan deze finacieel sterker en kunnen deze ook gemakkelijker aan de dierenwelzijns- en milieu eisen voldoen. Want nu het wat slechter gaat vergeet men nog al eens dat die eisen in 2010/2013 ook nog een molensteen om de nek zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.