Home

Achtergrond

Consumptiegroei op laag niveau

De bestedingen van Nederlandse huishoudens aan goederen en diensten zijn in september met 1 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

De groei komt vrijwel overeen met die in augustus. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Het CBS spreekt van een lage consumptiegroei. In de eerste helft van dit jaar namen de bestedingen aan goederen en diensten nog met ongeveer 3 procent toe. Daarna is de groei fors teruggelopen, aldus het CBS. Huishoudens besteden vooral minder aan kleding, schoenen en woninginrichting. Ze gaven meer uit aan consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen.
In de eerste helft van dit jaar namen de bestedingen aan goederen en diensten nog met ongeveer 3 procent toe. Daarna is de groei fors teruggelopen, aldus het CBS.

De terugval is forser dan het CBS eerder had gedacht. De groeicijfers voor juli en augustus zijn aanzienlijk neerwaarts bijgesteld.
In augustus groeide de consumptie vergeleken met een jaar eerder met 1,1 procent, terwijl eerder 1,9 procent was gemeld. In juli kwam er een magere groei van 0,4 procent uit de bus. Het CBS ging hier eerder nog uit van 1,3 procent. Volgens de statistici was de toename van de bestedingen aan diensten voor deze maanden te hoog ingeschat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.