Home

Achtergrond

'Congestiesysteem is te duur en kost te veel tijd'

Het congestiesysteem kost de teler te veel tijd en geld.

Dat stellen LTO Glaskracht, Cogen Nederland, Pawex (windmolenbranche) en de VEMW (zakelijke energie- en watergebruikers) in een brandbrief die zij naar de Tweede Kamer sturen.

LTO Glaskracht en consorten zijn bang dat het congestiemanagement, zoals minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) dat wil invoeren, de teler meer geld kost dan dat het oplevert. Het is echter bedoeld om de teler tegemoet te komen.

Het systeem moet het overbelaste net ontzien. Er is daar niet genoeg ruimte om alle WKK-stroom af te zetten. Producenten kunnen met netbeheerder Tennet afspraken maken om de stroom niet af te zetten.

Daarvoor krijgen ze een vergoeding die lager is dan de prijs die ze zouden krijgen als ze de stroom wel afzetten, maar daardoor hoeft de WKK niet in werking gesteld te worden. Dat bespaart weer geld.

Er zijn echter geen vaste prijzen opgesteld. Die kunnen verschillen per uur. Daardoor moeten telers het systeem goed in de gaten houden en dat kost veel tijd. Elke dag moet de teler aangeven hoeveel stroom hij wil gaan terugleveren. En dat levert onnodige administratieve rompslomp op, aldus de belangenorganisaties.

Daarnaast verbindt het systeem er financiële consequenties aan als de teler niet de aangegeven hoeveelheid stroom teruglevert. Dat gaat veel te ver, aldus de vier organisaties in de brief. Het risico op afwijkingen van de prognoses moet volgens hen bij de netbeheerders komen te liggen.

De minister wil netbeheerders ook de bevoegdheid geven telers af te schakelen. Ook daarmee zijn de organisaties het oneens. Het is volgens de briefschrijvers onmogelijk om een teler af te schakelen als er een contract ligt over de te leveren stroom. De brief moet bewerkstelligen dat er nog eens extra gekeken worden naar de invulling van het systeem.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.