Home

Achtergrond

China stelt top met EU uit om dalai lama

China heeft een topontmoeting met de Europese Unie, die volgende week zou worden gehouden, uitgesteld vanwege een bezoek van de dalai lama aan Europa.

Dat meldde de EU woensdag in een verklaring. De dalai lama is de geestelijk leider van Tibet. De Chinese communisten lijfden Tibet in 1950 met geweld in. De dalai lama vluchtte in 1959 van Tibet naar India, na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing. Sindsdien leeft hij in ballingschap.

De elfde China-EU top zou plaats hebben op maandag. De dalai lama is dan ook in Europa voor bezoeken aan diverse EU-landen. Frankrijk is nog tot eind december voorzitter van de Europese Unie. De verhoudingen tussen China en Frankrijk zijn al langere tijd stroef.

Op 14 november haalde China uit naar de Franse president Nicolas Sarkozy, omdat die van plan is om de dalai lama volgende maand te ontmoeten in Polen. Dat zou gebeuren tijdens de 25e verjaardag van de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan voormalig Solidariteit-leider Lech Walesa. China waarschuwde dat de relaties tussen de EU en China onder druk kunnen raken als Sarkozy en de dalai lama hun plannen voor een ontmoeting zouden doorzetten.

China stelt dat de dalai lama een onafhankelijk Tibet nastreeft. De geestelijke zelf spreekt liever van ”betekenisvolle autonomie” voor ’zijn’ land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.