Home

Achtergrond 179 x bekeken

CDA en PvdA verdeeld over positie flexwerkers

Regeringspartijen CDA en PvdA zijn verdeeld over het al dan niet versterken van de positie van tijdelijk personeel.

Zo heeft Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar van de PvdA deze week tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken voorstellen gedaan om onder meer flexwerkers na drie tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever meer zekerheid te geven op een vast contract. Maar het CDA steunt voorstellen hiertoe niet.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei woensdag te vrezen voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt als werkgevers en vakbonden niet meer de vrijheid hebben om in cao’s af te spreken dat meer dan drie tijdelijke contracten achter elkaar mogelijk zijn in een onderneming of sector. Van Hijum stelt dat bedrijven tijdelijke krachten nodig hebben als ”flexibele schil” om pieken en dalen op te vangen.

Tichelaar wil ook dat tijdelijke krachten net als vaste werknemers per gewerkt jaar een ontslagvergoeding krijgen als ze op straat worden gezet. Verder moeten flexkrachten eerder duidelijkheid krijgen als hun contract niet wordt verlengd, toegang krijgen tot scholingsfondsen en mag hen geen beperking worden opgelegd om later bij de concurrent van hun huidige werkgevers aan de slag te gaan.

Maar Van Hijum van het CDA ziet geen aanleiding om de regels rondom flexcontracten aan te passen. ”Het zijn nota bene vakbonden zelf die willens en wetens met werkgevers ruimere afspraken maken over de inzet van tijdelijke krachten.” Wel zou hij graag zien dat sociale partners daarbij meer afspraken maken om te investeren met scholing in flexibel personeel, zodat hun arbeidsmarktpositie sterker wordt.

De PvdA kreeg wel bijval van de SP. Volgens Paul Ulenbelt van de grootste oppositiepartij worden nu ongeveer 730.000 mensen als ”wegwerppersoneel” behandeld. Ook de SP heeft aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gevraagd om meer zekerheid voor flexwerkers. De bewindsman geeft donderdag antwoord op de Kamervragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.