Home

Achtergrond

CDA, PvdA én Kroes azen op Brussel

CDA en PvdA willen over een jaar allebei de nieuwe Nederlandse eurocommissaris leveren.

Maar Neelie Kroes (VVD), die de post nu bezet, wil graag aanblijven, zo heeft zij informeel laten weten aan het kabinet.

Dat zeggen goed ingevoerde bronnen in Brussel en Den Haag. Binnen het kabinet is nog niet gesproken over de opvolging van Kroes, die afgelopen jaren als EU-commissaris van Concurrentie een goede reputatie heeft opgebouwd. Naar verwachting gebeurt dat pas in het voorjaar. Maar in CDA- en PvdA-kringen doen wel al namen van potentiële kandidaten de ronde.

Bij het CDA zou oud-landbouwminister Cees Veerman belangstelling hebben. Ook minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wordt genoemd, maar een ingewijde denkt dat Donner meer voelt voor het vicevoorzitterschap van de Raad van State, dat volgend jaar naar verwachting eveneens vacant komt.

Bij de PvdA worden staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) en diens voorganger in de paarse kabinetten Dick Benschop gezien als gegadigden voor Brussel.

Historisch beschouwd is de PvdA 'aan de beurt' om de prestigieuze post in Brussel te vervullen. De laatste twee eurocommissarissen waren VVD'ers (Kroes en Frits Bolkestein). Daarvoor zaten twee CDA'ers namens Nederland in de Europese Commissie: Hans van den Broek en Frans Andriessen. De laatste PvdA'er op die plek, Henk Vredeling, nam afscheid in 1981.

Maar in de ogen van veel CDA'ers is coalitiepartner PvdA bij andere politieke functies al meer dan voldoende bedeeld. Na de benoeming van Ahmed Aboutaleb in Rotterdam heeft zij de burgemeestersposten in drie van de vier grote steden in handen. Het CDA heeft in geen enkele grote stad een burgemeester.

PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos zei woensdag begrepen te hebben dat er meerdere gegadigden zijn voor het Nederlandse eurocommissariaat. "Aan goede kandidaten zal het niet ontbreken. Dat het de beste het moge worden.''

Het is overigens nog onduidelijk wanneer de nieuwe Europese Commissie precies aantreedt. Formeel vindt in november volgend jaar de wisseling van de wacht plaats. Maar de zittende commissie heeft laten doorschemeren enkele maanden langer te willen aanblijven in verband met het eind 2009 te verwachten Ierse referendum over het nieuwe EU-verdrag.

Bronnen in Brussel gaan er wel van uit dat commissievoorzitter José Manuel Barroso ook de volgende de commissie zal leiden. De Portugees krijgt waarschijnlijk de steun van zijn christendemocratische partijgenoten, die in de meeste EU-lidstaten de dienst uitmaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.