Home

Achtergrond

Buurtschap bevrijd van rivier Maas

Het buurtschap Keent aan de Maas bij Oss hoeft vanaf volgende week minder te vrezen voor isolatie door hoog water.

Vanmiddag is een nieuwe 150 meter lange brug officieel geopend die volgens schatting nog maar eens in de tweehonderd jaar onder water loopt. Over een paar dagen is de brug beschikbaar voor bewoners en bezoekers van Keent.

De brug voert nu nog over het bestaande polderland, maar het gebied gaat in de komende jaren als overloopgebied fungeren. Keent komt daardoor weer aan de kant van Gelderland te liggen en verandert de komende periode in een schiereiland. Door de extra ruimte voor de Maas betekent dat voor de hele regio een waterpeilverlaging en minder risico voor overstroming.

Buurtschap Keent (twintig huishoudens, zeventig inwoners) raakte bij het hoge water in 1993, 1995 en 2001 telkens enkele dagen afgesloten van de buitenwereld. De brug vormt de eerste stap in een miljoenenplan voor het gebied. Van de oude Maasbocht wordt 4 kilometer in ere hersteld. Langs de andere 3 kilometer ontstaat een moeras. In totaal komt er 350 hectare nieuwe natte natuur.

Vijf boeren hebben hun landbouwgrond afgestaan voor het project. Er blijven twee agrarische bedrijven over die de binnenring van Keent bewerken. De graafwerkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2010. De afronding staat gepland in 2013.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.