Home

Achtergrond 178 x bekeken

Brussel wil 5 miljard voor schonere auto's

De Europese Commissie wil 5 miljard euro uittrekken voor het stimuleren van de productie van schonere auto's.

Voorzitter José Manuel Barroso heeft dat vandaag gezegd. De maatregel maakt deel uit van het plan van de commissie om de Europese economie aan te jagen.

Het gaat om goedkopere leningen van de Europese Investeringsbank aan autofabrikanten. Verder wil de commissie dat de wegenbelasting en de aanschafbelasting voor zuinige auto's omlaaggaan. Dat moet de vraag naar nieuwe auto's stimuleren.

De milieuorganisaties zijn woedend. "Dit is de terugkeer naar een falend beleid: ouderwets geld uitdelen aan autofabrikanten'', zei Jos Dings van milieuorganisatie Transport & Environment. Hij hekelt ook dat de EU ondertussen geplande eisen aan de CO2-uitstoot afzwakt.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) vindt de 5 miljard euro buitensporig hoog. ,,Het hek is van de dam als bedrijven belastinggeld krijgen om aan milieuwetten te voldoen'', zegt ze. "Europese autobouwers hebben al hun kaarten gezet op recordverkoop van SUV's. Nu de consument geen benzineslurpers meer wil, houdt de industrie de hand op om auto's zuiniger te maken.''

De Europese autofabrikanten noemen de steun 'een welkome eerste stap.' De automakers hadden de EU aanvankelijk gevraagd om 40 miljard euro steun. Ze hopen dat de autoriteiten snel beslissen over details van de steunplannen.

Opel en enkele andere autofabrikanten trokken de laatste tijd aan de bel omdat ze in problemen dreigen te komen. De verkoop van nieuwe wagens was het derde kwartaal 10 procent lager dan een jaar eerder. In de Europese autosector werken ongeveer twaalf miljoen mensen, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.