Home

Achtergrond 183 x bekeken

Brussel: daling olieprijs doorberekenen

De Europese Commissie wil dat oliemaatschappijen de daling van de olieprijs doorberekenen aan de consument.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso zei dat donderdag bij de presentatie van een actieplan voor het energiebeleid.
Barroso waarschuwde de olieconcerns dat de Europese Commissie erop zal toezien dat de EU-regels voor concurrentie worden gerespeceerd. Deze regels verbieden het maken van prijsafpraken.

De commissievoorzitter toonde zich bezorgd over de hoge energieprijzen in de EU. Die zijn het afgelopen jaar met 15 procent gestegen. Barroso wees erop dat meer dan de helft van de energie in de EU geïmporteerd wordt. Dat kost de EU-burger zo'n 700 euro per jaar.
Volgens Barroso moeten de lidstaten alles op alles zetten om minder afhankelijk te worden van import van energie, onder meer door zuiniger te zijn met stroom, olie en gas. De nieuwe plannen van de Europese Commissie bevatten daartoe nadere voorstellen.

In maart 2007 spraken de EU-landen af dat de unie in 2020 20 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Ook moet dan 20 procent van de energie worden gehaald uit duurzame bronnen, zoals water, wind en zon. De energiebesparing moet in 2020 eveneens 20 procent bedragen. Tijdens een EU-top in Brussel volgende maand moeten de 27 EU-landen definitief het licht op groen zetten voor deze doelstellingen.

In het nieuwe actieplan van de commissie staat onder meer dat de lidstaten meer moeten samenwerken bij het bouwen van windmolenparken op zee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.