Home

Achtergrond 6 reacties

Britse melkprijs nadert record van november 2007

De gemiddelde Britse melkprijs lag in september op 27,01 pence per liter, tegen de huidige koers iets meer dan 34 eurocent.

De melkprijs ligt daarmee bijna driekwart pence hoger dan in augustus en nog net onder het record van 27,27 pence van november vorig jaar.

De Britse melkprijs zet daarmee de al in april ingezette stijgende lijn voort, blijkt uit het maandelijks overzicht van het plattelandsministerie Defra.

Vanaf vorig jaar november daalde eerst zes maanden de melkprijs naar 24,45 pence in april. Dit geldt als een dieptepunt. De hogere melkvergoeding heeft alles te maken met de erg krappe situatie op de Britse zuivelmarkt. Recent hebben vrijwel alle zuivelbedrijven hun melkprijs weer opgevoerd waarbij het veilig stellen van de melkaanvoer veelal als reden wordt aangevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  En een structureel beroerde melkprijs die de britten kregen, krijgen wij ook als de melkquotering verdwijnt. Dit is precies waar de zuivelindustrie, de politiek en de LTO op inzetten. De boeren elkaar laten kapot concureren. Hufters

 • no-profile-image

  Thei

  Als je in Engeland bent geweest en eens naar de bedrijven hebt gekeken zul je snel concluderen dat van jaren voor een belabberde prijs melken , het platteland verpoupert dit wil niemand. En ik gun het die Engelsen, want een boerderij van hun stelt weinig voor in vergelijking met die Hollandse melkhotels.

 • no-profile-image

  verstraten `

  geachte DJ, de reden van schaarste in engeland heeft niets met quotering te maken maar alles met al jaren structureel lage melkprijzen waardoor de productie is gekrompen en waardoor engeland het quotum in het geheel niet vol krijgt. Dit heeft uiteindelijk geleid tot melktekort en daardoor oplopende melkprijzen.

 • no-profile-image

  Herman

  Engeland heeft in feite geen melkqoutum omdat het niet volgemolken wordt. Engeland kent alleen of groten deels pacht bedrijven. Waardoor de drive niet zo groot is om te ondernemen. En de Engelse Dairyboard heeft de zaak jarenlang kunnen besturen maar is afgeschaft. Het was onhoudbaar. Het qoutum systeem is opzich onhoudbaar en daarom is afschaffing ervan het beste. Boeren moeten beter letten op de maatschappij is de vraag groot produceer meer. Is de vraag klein produceer minder. Laat je niet te veel opjagen door de Agrarische diensverlening want zij willen verdienen. Klaver bijvoorbeeld bespaard 200€ per ha per jaar en geeft gezondere melk door betere vetzuren. Maar wordt door bijna niemand gedaan terwijl al jaren bekend is dat het de beste investering is die je kunt doen. Kijk naar Nieuw Zeeland. Minder krachtvoer Minder stikstof Minder werk en minder melk met een lagere kostprijs. Ook nog een goede zet voor de uitstoot van broeikasgassen. We staan veel te weinig stil bij de 3P Poeple-Planet -Profit. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Niet groeien is gewoon een veel betere bedrijfsstrategie want dan let je meer op kosten. Als we gewoon gaan rekenen wat goed is dan hoeft je helemaal niet bang te zijn voor het qoutumloze tijdperk. Groetjes Herman Twente

 • no-profile-image

  dj

  Het zoveelste bewijs, dat een vorm van marktregulering een betere melkprijs tot gevolg heeft. Ondanks alle open grenzen blijft Engeland (en ook de rest van de EU) een eiland, waar een hoger dan de wereldmarktprijs kan bestaan. Daarvoor zijn geen tariefmuren noodzakelijk, alleen het aanpassen van de produktie aan de consumptie.

 • no-profile-image

  boer

  Interesant.Als het aanbod minder is gaat de prijs omhoog.Als het aanbod groter is gaat de prijs omlaag.Tjonge,zou het niet mooi zijn als je de prijs kon sturen door het aanbod kunstmatig krap te houden?....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.