Home

Achtergrond 4 reacties

Britse boeren willen invoerstop vee

Britse veehouders en boerenbonden roepen hard om een vrijwillige invoerstop nadat in Noordwest-Engeland bij vijf koeien blauwtong serotype 1 is vastgesteld.

De dieren waren ingevoerd uit Zuidwest-Frankrijk waar de variant op grote schaal voorkomt. Blauwtong 1 was nog niet eerder in Groot-Brittannie ontdekt.

Het plattelandsministerie Defra heeft alle vijf dieren uit voorzorg geruimd en ook een zesde koe uit dezelfde partij - die wel besmet bleek maar waarbij het serotype niet kon worden vastgesteld - geslacht. De betrokken veehouder krijgt geen schadevergoeding voor het stamboekvee, omdat de dieren uit het buitenland komen. De boerderij is onder restrictie geplaatst.

De besmetting is ontdekt tijdens de verplichte nacontrole van vee uit blauwtong-gebieden. Volgens Defra waren de dieren minstens zestig dagen voordat ze op transport werden gesteld gevaccineerd. De betrokken boer heeft daarmee volledig aan de voorschriften voldaan, stelt het ministerie.

De boerenbonden van Engeland, Wales en Schotland dringen unaniem aan op een vrijwillige invoerstop. Voorzitter Peter Kendall van de Engelse NFU: "De gezondheid van onze runderen is van het allergrootste belang en dit nieuwe incident baart ons grote zorgen. Gezien de onzekerheid en de enorme risico’s voor de sector geloof ik dat het terecht is om alle invoer uit blauwtongzones stop te zetten."

"Ik weet zeker dat geen enkele boer blauwtong 1 ons land wil binnenbrengen en daarom moeten we niet invoeren totdat de controlemaatregelen afdoende werken", vervolgt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Zo weten de engelsen ook eens wat het is om dierziekten in te voeren.

 • no-profile-image

  gj

  Moet Nederland dan ook maar stoppen met vee export Dirk, Muk en Nuka?

 • no-profile-image

  Nuka

  Lijkt me een goeie , mogen ze ook hun eigen nuka's houden wat mij betreft

 • no-profile-image

  muk

  Precies,als alle buitenlandse nuka's nou eens wegblijven, wordt daar in de melkveehouderij niemand slechter van. Minder mest en minder druk op voeprijzen zouden de sanering van de kalvermesterij voor een groot gedeelte kunnen bekostigen. Kan Vion geen mesterijen opzetten in Oost-Europa?

Of registreer je om te kunnen reageren.