Home

Achtergrond

Britse biologische markt klapt in

De Britse markt voor biologische voeding krimpt aanzienlijk.

Dat stellen Engelse onderzoekers van het internationale marktbureau Mintel. Biologica, belangenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, ziet in Nederland nog geen teruggang.

De markt voor biologische voeding is in Groot-Brittannië de laatste jaren sterk gegroeid, maar volgens Mintel besteedt ongeveer de helft van de Britse consumenten tegenwoordig veel minder geld aan biologisch of geven biologisch eten helemaal op.

De Britse markt voor biologische voeding en dranken is momenteel 1,9 miljard euro waard. De afgelopen vijf jaar is de omzet in dit segment met gemiddeld 16 procent per jaar gegroeid. "Maar aan die gouden tijd is een eind gekomen. De houding tegenover biologische voeding is duidelijk veranderd en de verkopen zakken in", aldus de marktonderzoekers.

Mintel-directeur Richard Perks: "Los van de financiele crisis krijgt biologisch ook steeds meer concurrentie van ethische keuzes zoals welzijn, fair trade en plaatselijke inkoop." Volgens Mintel kijkt nu 21 procent van het winkelende Britse publiek naar biologische producten. Ruim 30 procent let er op of producten uit de eigen streek, 26 procent zoekt naar het predikaat eerlijke handel.

Biologica merkt in Nederland op basis van informele cijfers nog geen effect van de recessie op de verkoop. "Ik verwacht ook vrijwel geen effect. Ik voorzie dat we recessie-bestendig zijn. De consumenten die in Nederland kiezen voor biologische producten zullen niet gaan besparen op de aankoop van hun voedsel", aldus een woordvoerder.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.