Home

Achtergrond

Brand Californië verwoest villa's

Een natuurbrand in het villadorp Montecito bij de Amerikaanse plaats Santa Barbara in Zuid-Californië heeft ruim honderd kapitale huizen in de as gelegd.

Zeker dertien mensen raakten gewond. In Santa Barbara zelf raakten tientallen huizen beschadigd. Ongeveer duizend brandweerlieden probeerden in de nacht van donderdag op vrijdag de vuurwals te bestrijden. Uit andere delen van Californië waren versterkingen onderweg. Enkele duizenden bewoners moesten worden geëvacueerd, 20.000 mensen in de streek kwamen zonder stroom te zitten.

In Montecito aan de Grote Oceaan wonen veel beroemdheden, onder wie tv-presentatrice Oprah Winfrey en de acteurs John Cleese, Michael Douglas en Rob Lowe. Hun huizen aan de zogenoemde America's Riviera zouden gespaard zijn gebleven.

Het zuiden van Californië wordt geteisterd door extreme droogte en ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het vuur wordt aangewakkerd door de harde wind, die snelheden tot 110 kilometer per uur bereikte. Vorig jaar waren er in de regio dertig natuurbranden, waarbij tweeduizend huizen werden vernield.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.