Home

Achtergrond 179 x bekeken

Blauwtong type 1 via België in Nederland

Twee met blauwtong serotype 1 (BTV1) geïnfecteerde runderen uit Zuidwest-Frankrijk zijn via een Belgische veehandelaar bij Nederlandse veehouders terecht gekomen.

Het ministerie van LNV bevestigt Belgische berichten hierover. De Belgische overheid heeft het ministerie gisteren over de transportbewegingen ingelicht. Een handelaar uit Flobecq (Wallonië) heeft de niet-gevaccineerde runderen uit Zuidwest-Frankrijk geïmporteerd en na een kort verblijf in België naar Nederland getransporteerd.

Een van de koeien is opgespoord en staat bij een veehouder in Ophemert. De andere is nog niet gevonden, maar dat zal volgens een woordvoerder van LNV niet lang meer duren. De betreffende veehouder heeft nu de keus gekregen of de koe terug te sturen naar de handelaar of haar te laten slachten.

De betreffende bedrijven worden nu uitgebreid gescreend. Ook de bedrijven in een straal van een kilometer worden gecontroleerd omdat de Franse koeien op 8 oktober werden geleverd. In de afgelopen vier weken was het weer uitermate knut-vriendelijk zodat er een kans op verspreiding bestaat. LNV stelt geen extra maatregelen in omdat deze gevallen als solitair worden gezien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.