Home

Achtergrond

Blauwtong stimuleert start Wadden Vlees

Slachterij Wadden Vlees is de laatste weken versneld op de gewenste capaciteit van zo'n 500 slachtingen per week gekomen door de blauwtong-uitbraak in Overijssel.

Eind deze week wordt de slachterij officieel geopend. Dit zegt eigenaar Henk Visser. Hij dreef eerder bedrijf Friesland Beef in de slachterij van Henk Wildeboer in Leeuwarden. Toen dit eerder dit jaar de poorten sloot, besloot Visser de oude slachterij van voorheen Feenstra Vlees in Dokkum op te knappen en weer in bedrijf te brengen. Het pand is voorzien van nieuwe installaties en machines en is opnieuw gecertificeerd.

Visser begon op 8 september met proefslachtingen in Dokkum en voerde geleidelijk aan de capaciteit op. Door de ontdekking van blauwtong serotype 6 op enkele bedrijven in Oost-Nederland werd een insluitingsgebied ingesteld in Oost- en Noord-Nederland. Hierdoor kunnen vanuit dit gebied geen koeien naar de veemarkt in Leeuwarden (en Bunnik of Purmerend) worden afgevoerd. Afvoer rechtstreeks naar de slachterij is wel toegestaan. Van deze situatie profiteert Wadden Vlees nu. Het krijgt sneller dan gedacht extra aanvoer van slachtkoeien.

De technische capaciteit van het bedrijf in Dokkum ligt bijna dubbel zo hoog als het aantal slachtingen nu. In de slachterij zijn momenteel circa 25 werknemers actief. De slachterij wordt gedreven door Arnold Kuipers, die vroeger ook in Leeuwarden werkte. Wim Visser zal zich vooral met de inkoop van vee bemoeien. De inkooporganisatie heet Noordvlees Trading.

De runderen die bij Wadden Vlees worden geslacht, gaan grotendeels als karkassen en grote delen weg naar bedrijven die het vlees verder verwerken. Een groot deel van het vlees gaat naar verwerkers in het buitenland. Daar wordt het vlees verder verwerkt tot vooral gehakt en andere verwerkte soorten. Voor het luxere rundvlees worden andere dieren gebruikt dan slachtkoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.