Home

Achtergrond 349 x bekeken

Blauwtong bloedserieus

Raadsel nieuwe uitbraak maakt gevaren van internationale vaccinhandel duidelijk.

De vondst van blauwtong serotype 6 op vier rundveebedrijven heeft grote financiële gevolgen. Zo ligt de export van fok- en gebruiksvee helemaal op zijn gat. In goede exportjaren toch goed voor €40 miljoen. De exporteurs klopten vorige week bij de Tweede Kamer aan om onder andere financiële steun. Verder moeten boeren fok- en gebruiksvee vanuit het insluitingsgebied, grofweg een straal van 50 kilometer rondom de vier getroffen bedrijven, laten testen als ze naar buiten het insluitingsgebied getransporteerd moeten worden. En LNV heeft alle dieren in een straal van 1 kilometer rondom de vier getroffen bedrijven laten testen om er zeker van te zijn dat er geen andere dieren besmet zijn met het blauwtongvirus serotype 6.

Blauwtong is dus bloedserieus en dan is het interessant de discussie rondom de herkomst van serotype 6 te beschouwen. Dat kwam in Europa niet voor en het is een raadsel waar het vandaan komt. In Europa is afgesproken dat alleen met een dood vaccin (geen levend virus) mag worden gevaccineerd. Gebruik van een levend vaccin (met verzwakte, levende virussen) is te riskant vanwege verspreiding. In Nederland wordt alleen gevaccineerd tegen serotype 8. Nu ontdekte het EU-referentielaboratorium in Engeland dat het in Nederland gevonden serotype 6 sterk overeenkomt met een vaccinvirusstam die in Zuid-Afrika wordt geproduceerd. Daarop stak het gerucht de kop op dat boeren via internet dit levende vaccin, met onder andere serotype 6, hebben besteld.

Waarschijnlijk kan nooit hard gemaakt worden dat het zo is gegaan. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf bezweert de afgelopen twee jaar niets naar de EU te hebben verstuurd. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Alleen al de gedáchte zo’n vaccin te bestellen is verderfelijk. Het kopen van een levend vaccin met daarin serotypen die in Europa niet voorkomen, is spelen met vuur. Nooit, nooit doen is dus het devies.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.