Home

Achtergrond 399 x bekeken 1 reactie

Blauwtong 1 gevaarlijker dan blauwtong 6

Blauwtong serotype 1, dat vermoedelijk via een geïmporteerd dier in Ophemert in Nederland is geïntroduceerd, vormt naar verwachting een groter gevaar voor de veestapel dan blauwtong serotype 6 waarmee een tiental bedrijven besmet is.

"BTV-6 lijkt minder snel te verspreiden dan BTV-1 en veroorzaakt niet veel klinische verschijnselen", legt viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR uit. Het betreffende bedrijf wordt onderzocht op BTV-1, net als andere gevoelige dieren in een straal van 1 kilometer rondom het bedrijf. De uitslagen hiervan zijn nog niet bekend.

"Een lichtpuntje is dat het erg laat in het seizoen is met minder knutten en dus minder kans op verspreiding". Toen blauwtong serotype 8 twee jaar geleden werd aangetroffen in Nederland, werden de eerste besmette dieren geruimd. Omdat de ziekte al langer aanwezig was bleek dit geen haalbare bestrijdingsvorm. Toch is deze keer opnieuw gekozen om het dier te ruimen. "Het wegnemen van de virusbron heeft altijd zin. Het gevaar op verspreiding is te groot en mogelijk heeft het blauwtongvirus zich dit keer nog niet verspreid", legt Van Rijn uit.

Het ministerie van landbouw meldt dat er de afgelopen drie maanden 47 dieren uit het gebied in Frankrijk waar BTV-1 heerst zijn geïmporteerd. Het gaat om directe importen, de indirecte importen via België zijn lastiger te traceren. "Naar aanleiding van de vondst in Opheusden zien we geen aanleiding om het importregime te veranderen. In België geldt een verhoogde waakzaamheid voor blauwtong serotype 1. Hierdoor kwam dit geval ook aan het licht."

LTO Nederland maakt zich zorgen over de blauwtongsituatie. Ze heeft bij LNV gevraagd de situatie zo snel mogelijk in kaart te brengen. Ook vraagt LTO zich af waarom de melding vanuit België over de mogelijke besmetting pas een maand na de import van de dieren kwam.

Eén reactie

 • no-profile-image

  bert

  Leren we het nu nooit???
  Het wordt tijd dat we het beroep van veeimport/exporteur gaan ruimen.
  En de boeren die importvee op hun bedrijf willen hebben moeten beter weten
  en zich realiseren wat ze een ander aan kunnen doen.
  Het is puur een egoisme en geldzucht van een paar idioten de als de zaak op slot zit in de media krijsen dat ze zoveel miljoen mislopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.