Home

Achtergrond 413 x bekeken

Biologisch en Fair Trade blijven in de lift

Liefhebbers van biologische producten kunnen goed terecht bij supermarkt Plus.

Deze heeft de meeste biologische producten. Liefhebbers van Fair Trade-producten vinden wat ze willen in de schappen van Jumbo. Die is koploper in Fair Trade. Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad. Daaruit blijkt dat het aanbod van biologische en Fair Trade-producten in de supermarkten in 2008 opnieuw licht is gestegen. De gegevens worden vandaag openbaar gemaakt, zo lieten de organisaties weten.

Gemiddeld liggen er nu 72 biologische producten in de Nederlandse supermarkt. Na dalingen in 2005 en 2006 is het aanbod hiermee op het hoogste punt ooit beland. Het gemiddelde aanbod Fair Trade-producten in de supermarkten stijgt dit jaar van acht naar negen artikelen, een stijging van 13 procent, zo blijkt uit de tellingen.

Milieudefensie en Solidaridad willen met de jaarlijkse EKO-tellingen stimuleren dat supermarkten hun assortiment van duurzame producten verder uitbreiden. De organisaties zijn tevreden over de trend die uit het onderzoek blijkt. "De gestage groei van het aanbod van verantwoorde producten is te omschrijven als een 'revolutie op kousenvoeten'', aldus de organisaties.

Met gemiddeld 193 biologische producten per filiaal is Plus net als de twee voorgaande jaren de best presterende keten. Wel is het aanbod van het bedrijf met 38 producten gedaald vergeleken met vorig jaar. Jumbo houdt met 147 producten de tweede plaats vast en Albert Heijn bezet de derde plek. De Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort had de meeste bio-producten in de schappen: 864, en ontvangt daarvoor de EKO-Award 2008.

Jumbo scoort voor het derde jaar op rij het beste met Fair Trade-producten. Gemiddeld had de keten 36 'eerlijke' producten in de schappen, tien producten meer dan vorig jaar. Albert Heijn staat op twee en Plus is derde grootste aanbieder van Fair Trade producten. De Jumbo aan de Beren in Groningen had de meeste artikelen van Fair Trade te koop: 135, en krijgt daarvoor de Fair Trade Award. Voor biologische producten zijn geen kunstmest, landbouwgif of gentech gebruikt. Fair Trade-artikelen zijn gekocht in ontwikkelingslanden tegen een prijs die de boer daar in staat stelt te investeren in betere leefomstandigheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.