Home

Achtergrond 1 reactie

Bijensterfte kan tuinder financieel raken

Tuinders kunnen economische schade oplopen als de bijensterfte niet wordt aangepakt.

Dat zegt onderzoekster Romée van der Zee van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek. Dit weekeinde luidde het Europees Parlement de noodklok over de slechte bijenstand in Europa.

"De markt voor bijen is kwetsbaarder geworden," concludeert Van der Zee. Afgelopen jaar stierf landelijk 23 procent van de bijenpopulatie door parasieten als Nosema cerannae en de Varroa destructor. "Zaadtelers ondervonden daar beperkt schade van omdat driekwart van de bijenvolken nog leefde en professionele imkers bijen bij hobbyimkers konden inkopen", aldus Van der Zee. "Maar ik ken wel Brabantse aardbeientelers die onvoldoende bijen konden inzetten voor de bestuiving. Dat betekende minder vruchtzetting, dus opbrengstverlies."

Ze noemt het 'niet onwaarschijnlijk' dat de sterfte volgend jaar hoger uitvalt. "In dat scenario kan het zijn dat hommels de bijen vervangen, maar die zijn duurder en brengen minder op."

De onderzoekster noemt een aantal factoren die de sterfte veroorzaken. Belangrijkste bedreigingen zijn Varroa destructor en Nosema ceranae. De laatste parasiet verspreidde zich de afgelopen drie jaar snel onder bijenvolken. Uit Spaans onderzoek blijkt dat de parasiet in twee jaar tijd een bijenvolk kan doden.

Nu onderzoekt Van der Zee bij bijenvolken op Texel of dat ook opgaat voor de situatie in Nederland. "Het is te prematuur om daar uitspraken over te doen, maar de eerste meldingen passen in het Spaanse model." Als de parasiet zich in Nederlandse bijenvolken op dezelfde manier ontwikkelt als in Spaanse, voorspelt Van der Zee nog veel sterfte.

Het lijkt er wel op dat bijen hier niet na twee, maar na vier jaar doodgaan. Maar die bijen zullen in de jaren ervoor waarschijnlijk al minder productief zijn. Ook dat kan nadelig zijn voor zaadtelers.”

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  ZEYNEP

  Ik weet en hoor veel over de bijen die we de risico lopen kwijt te raken. ook ivm varroa die dus een groot probleem heeft bij de bijen.
  Bij deze wil ik u een link meedelen waar u een oogje op kunt hebben.
  Mw. Yildiz Telkok uit lage heeft de oplossing gevonden voor varroa ze heeft het ook laten goedkeuren door de desbetreffende personen, dat haar onderzoek echt de enige oplossing is.....


  http://www.youtube.com/watch?v=-_gouaFdtEU
  hier zo in het duits

Of registreer je om te kunnen reageren.