Home

Achtergrond 193 x bekeken

Biergiganten Inbev en Anheuser Busch mogen samengaan

Inbev, ‘s werelds grootste bierbrouwer, krijgt van de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten toestemming de Amerikaanse marktleider Anheuser Busch over te nemen.

Daarmee treedt Inbev qua omzet en internationalisering toe tot de absolute top van voedingsmiddelenproducenten.

Inbev, een Belgisch-Braziliaanse combinatie betaalt 52 miljard dollar (41 miljard euro) voor Anheuser Busch, dat met merken als Budweiser de helft van de Amerikaanse biermarkt controleert. De overname is volgens analisten logisch, gezien de geografische verdeling van operaties, en het verschil in productie tussen vooral premium (Inbev) en massa (Anheuser Busch).

Inbev is met name sterk in Europa en Zuid-Amerika, terwijl Anheuser Busch in Noord-Amerika domineert en een sterke positie heeft in China. De mededingingsautoriteiten dwingen Inbev wel haar reeds in Amerika gevestigde merk Labatt af te stoten.

InBev zal nog wel gedurende maximaal drie jaar Labatt brouwen en leveren aan de nieuwe licentiehouder. InBev verkocht in 2007 ongeveer 1,7 miljoen hectoliter Labatt-bier in de VS, wat 2 procent van het totaal is.

Qua bedrijfscultuur zijn de twee concerns tegenpolen. De Braziliaanse directeuren van het Leuvense Inbev staan bekend als zeer kostengericht, terwijl het nog sterk familiaire bedrijf uit Saint-Louis bekend staat als genereus voor haar werknemers.

De financiering van de deal duurde langer dan verwacht, maar 45 van de 52 miljard dollar wordt uiteindelijk ingebracht door een consortium van 19 banken en investeerders.

Politici uit de Staat Missouri voerden enige tijd met de van oorsprong Duitse familie Busch, die 5 procent van de aandelen heeft, campagne om de zelfstandigheid van Anheuser Busch te behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.