Home

Achtergrond

Bezwaar van handel tegen dubbele heffing PVV faalt

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) hoeft bij verkoop van levende dieren aan een buitenlandse handelaar niet uit te zoeken of de dieren daadwerkelijk over de Nederlandse grens gaan, of dat ze weer in Nederland worden verkocht.

Dit blijkt uit een tweetal uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Twee schapenhandelaren hadden beroep aangetekend tegen de heffingen, eerst bij het PVV zelf, later bij het CBB. Ze voerden aan dat zij niet voor alle schapen die zij aan hun buitenlandse afnemers verkochten heffing wilden afdragen.

Als reden noemden ze dat deze afnemers regelmatig dieren doorverkochten op de Nederlandse markt, zonder dat de dieren de grens waren overgegaan. Om dit betoog te ondersteunen hadden ze een Belgische handelaar meegenomen naar het CBB.

Hun advocaat Pieter Hoogendam stelde dat het PVV de heffingssystematiek moet wijzigen en weer, zoals vroeger, pas heffingen moet instellen bij overschrijden van de grens. Het CBB had hier geen boodschap aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.