Home

Achtergrond 185 x bekeken

Belgen willen nieuwe strategie blauwtongvirus

Voorzitter Piet Vantemsche van de Belgische Boerenbond pleit voor een nieuwe strategie om verdere verspreiding van het blauwtongvirus te voorkomen.

Vorige maand meldde het voedselagentschap FAVV in België dat het aantal besmettingen met het blauwtongvirus type 8 spectaculair was gedaald. De dienst wees naar de grootscheepse vaccinatiecampagne. In Nederland dook de afgelopen weken echter type 6 en 1 op.

De bond vraagt zich af wat het nut is van een verplicht vaccinatieprogramma tegen type 8 als nieuwe types België dreigen te overspoelen.

De studiedienst van de organisatie pleit nu voor het overstappen van de verplichte naar een vrijwillige vaccinatie, met een maximale beschikbaarheid van vaccins die werkzaam zijn tegen verschillende ziektetypes.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.