Home

Achtergrond

'Belangstelling voor coöperaties neemt toe'

Iedereen merkt de gevolgen van de kredietcrisis, maar coöperaties relatief het minst. Prof. mr. Ruud Galle, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) signaleert een toenemende populariteit van deze bedrijfsvorm.

Dit zegt hij in een interview deze week in Boerderij. Galle: "Er wordt erg veel gekeken naar coöperaties. De belangstelling voor deze ondernemingsvorm neemt sterk toe. Er komen meer coöperaties bij in Nederland. Zowel in de land- en tuinbouw als daarbuiten. Tot vijf jaar geleden nam het aantal coöperaties snel af. Nu zien we een revival, juist nu."

Volgens de NCR zijn er in Nederland zo’n 6.500 coöperaties. De helft hiervan zit in de agrarische sector. De afgelopen jaren is er een 200-tal bij gekomen.

De NCR krijgt mede door de kredietcrisis meer vragen over coöperaties. Volgens Galle kunnen coöperaties tegen een stootje. Beter dan beursbedrijven. Beursgenoteerde bedrijven zijn volgens hem 'geldverdienmachines'. "In korte tijd moet zoveel mogelijk geld verdiend worden. Daarin verschillen ze zeer van coöperaties. Die gaan niet voor het kortetermijnrendement, zij hebben als opdracht de sector in stand te houden."

Galle vindt de huidige economische ontwikkeling 'zorgwekkend'. "Coöperaties krijgen te maken met een afnemende vraag. Als er een recessie komt, krijgen boeren het moeilijk."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.