Home

Achtergrond 180 x bekeken

Bedrijf verliest geding om vaccinkeuze

Minister Ab Klink van Volksgezondheid hoeft zijn voorlopige beslissing om de productie van het vaccin tegen baarmoederhalskanker aan GlaxoSmithKline te gunnen, niet te herzien.

Dat bedrijf produceert het vaccin Cervarix. De rechtbank in Den Haag heeft maandag de eis van concurrent Sanofi Pasteur afgewezen, dat Klink de aanbestedingsprocedure moet overdoen. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank meegedeeld.

Sanofi Pasteur, dat het vaccin Gardasil produceert, meent dat de bewindsman bij de aanbesteding geen rekening heeft gehouden met de kwaliteitsverschillen tussen de vaccins. Klink besloot enige maanden geleden dat vanaf september volgend jaar alle meisjes van twaalf jaar tegen baarmoederhalskanker kunnen worden ingeënt. Voor de farmaceutische bedrijven staan per jaar tientallen miljoenen op het spel.

Sanofi Pasteur overweegt beroep tegen de uitspraak van de rechtbank aan te tekenen, laat de woordvoerder van de onderneming weten. Het bedrijf meent dat Klink een betere afweging tussen kwaliteit en prijs had moeten maken. Gardasil biedt niet alleen bescherming tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen vagina- en vulvakanker. Ook werkt het tegen genitale wratten, tegenwoordig met 25.000 nieuwe gevallen de op een na meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.