Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Banken strenger bij hypotheekaanvragen'

De kredietcrisis heeft banken voorzichtiger gemaakt bij het verstrekken van hypothecaire leningen.

Die stellige indruk krijgt directeur Jan Fokkema van de belangenorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom. "Banken zitten zo sterk op hun geld. Dat is erg onhandig voor de woningmarkt'', zo stelde hij donderdag.

Volgens Neprom zijn banken de laatste zes tot acht weken strenger geworden in het navolgen van de anderhalf jaar geleden opgestelde gedragscode voor banken. Daarin werden extra strenge inkomenscriteria opgenomen. "Het zijn richtlijnen, die ruimte voor interpretatie overlaten. Onze indruk is dat banken ze nu meer naar de letter naleven.''

Bij de Neprom aangesloten projectontwikkelaars zien onder meer een sterke stijging van het aantal ontbonden contracten. Fokkema is ervan overtuigd dat dat aan de banken ligt, hoewel het koopproces ook door consumenten afgebroken kan worden. "Wij gaan af op geluiden die we horen van onze leden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.