Home

Achtergrond 2 reacties

Avebe aarzelt nog over aanvraag toelating Modena

Aardappelzetmeelbedrijf Avebe aarzelt nog altijd over het indienen van een toelatingsaanvraag bij de EU voor de genetisch veranderde aardappel Modena.

Het concern hikt erg aan tegen de lange en kostbare aanvraagprocedure, zei onderzoeksmanager Peter Bruinenberg op een bijeenkomst in Brussel. Eind jaren negentig strandde een toelating voor een eerdere transgene aardappel van Avebe, de Apriori.

Avebe mikt daarom op een uitzondering op de strenge gentech-wetgeving voor cisgenese, waarmee de Modena is voortgebracht. Deze techniek, waarbij soorteigen erfelijk materiaal in de plant wordt gebracht, onderscheidt zich van transgenese, het inbrengen van soortvreemd DNA.

Bruinenberg acht dit kansrijk. "Er bestaan al wettelijke uitzonderingen, zoals mutatie en celfusie. Dat zijn technieken die veilig zijn bevonden. Voor cisgenese zou ook zo’n uitzondering moeten komen; in wezen doen we hetzelfde als bij kruisen, alleen is het veel sneller en eenvoudiger."

Ook als de wet een uitzondering maakt voor cisgenese, duurt het nog zeker acht jaar voor de Modena op de markt komt, zegt de Wageningse professor Evert Jacobsen, die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de aardappel.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rinie

    Niet doen, gewoon niet doen. gentech is niet DE oplossing van alle problemen!

  • no-profile-image

    jbakkers

    Gewoon doorgaan Avebe. Niet bang zijn tijden veranderen. Dit biedt mogelikheden voor de toekomst!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.