Home

Achtergrond

Australiërs willen harde aanpak klimaatverandering

Tienduizenden Australiërs zijn vandaag door het hele land de straat opgegaan om strenge maatregelen tegen klimaatverandering te eisen.

De demonstranten willen dat de overheid niet toegeeft aan het bedrijfsleven, dat om minder strenge regels vraagt.

Australische leiders praten deze maand met bedrijven over hoeveel broeikasgas uitgestoten mag worden. Natuurbeschermers beschuldigen de industrie ervan te lobbyen voor hoge limieten, waardoor het milieu in het gedrang komt.

De overheid wil naar een systeem waarin bedrijven emissierechten van elkaar kunnen kopen. Bedrijven die de maximumuitstoot niet halen, kunnen die ruimte aan een andere partij verkopen. Op die manier hoopt de overheid de invoer van nieuwe technologie en daarmee schonere productie te bevorderen.

Australië staat op de zestiende plek op de lijst van landen die het meeste broeikasgas uitstoten. Het land is verantwoordelijk voor 1,5 procent van de uitstoot in de wereld. Op andere plaatsen in de wereld wordt al gebruikt gemaakt van het systeem met emissierechten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.