Home

Achtergrond 165 x bekeken

Arabische versie van 'Mariken' ontdekt

Het zestiende-eeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen is in het begin van de negentiende eeuw in Oost-Turkije verspreid.

Dat heeft hoogleraar Oosters Christendom Herman Teule ontdekt, toen hij een aan de Radboud Universiteit in Nijmegen geschonken stapel oude handschriften doorbladerde.

Teule herkende zinnen in het in oud-Syrisch schrift opgetekende verhaal. Hij was ruim een jaar op zoek om de oorsprong van deze Arabische versie van het Hollandse verhaal te achterhalen. De hoogleraar noemt de vondst opvallend, omdat christenen in het Midden-Oosten meer dan genoeg eigen legendes en volksverhalen hadden. Bovendien was het stadje Mardin, waar het handschrift is gemaakt, in die tijd vanuit Nederland gezien zowat het eind van de wereld, aldus Teule.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.