Home

Achtergrond

Amsterdam gooit ruim veertig coffeeshops dicht

De gemeente Amsterdam is van plan de komende jaren 43 coffeeshops sluiten omdat ze te dicht bij middelbare scholen zijn gevestigd.

Onder de zaken is het internationaal bekende The Bulldog op het Leidseplein, dat te dicht bij het Barlaeus-gymnasium ligt. Dit staat in de nota Het Amsterdamse coffeeshopsbeleid, die de gemeente later vrijdag presenteert, bevestigde een woordvoerder een bericht hierover in de Volkskrant.

Amsterdam sluit de coffeeshops met tegenzin, maar moet zich houden aan regelgeving van het Rijk. "Ik zou het niet verzonnen hebben'', aldus Cohen in de Volkskrant. Het gaat om zaken die in een straal van 200 meter en op loopafstand van 250 meter van middelbare onderwijsinstellingen liggen.

De gemeente heeft basisscholen buiten beschouwing gelaten, omdat de leerlingen daarvan nauwelijks cannabis gebruiken. Bovendien moeten er dan volgens Amsterdam te veel coffeeshops verdwijnen en zou er bijvoorbeeld handel op straat ontstaan.
De hoofdstad laat weten een voorstander van het huidige gedoogbeleid te zijn. Zij is onder meer blij met de daardoor ontstane scherpe scheiding tussen soft- en harddrugs.

Amsterdam maakt zich wel zorgen over de mogelijke rol van de georganiseerde criminaliteit bij de bevoorrading van coffeeshops. De gemeente pleit dan ook voor het reguleren van het aanleveren van marihuana. Er zou een systeem moeten komen waarbij duidelijk is waar de softdrugs vandaan komen.

In Amsterdam zijn op dit moment 228 coffeeshops. Daarvan liggen er 140 in het centrum. Een groot deel van de klandizie bestaat uit toeristen. Volgens de gemeente leveren coffeeshops niet meer overlast op dan andere horecazaken. Dit in tegenstelling tot in veel grensgemeenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.