Home

Achtergrond 251 x bekeken 9 reacties

Amerika rekent op meer ingrepen EU-melkmarkt

Het zuivelbeleid van de Europese Unie wordt de komende tijd onder invloed van een nog steeds groeiende productie, dalende melkprijzen en protesterende melkveehouders mogelijk weer minder liberaal.

Dit noteert het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in een rapportage over de wereld-zuivelmarkt. Het verwacht dat de Europese Commissie volgend voorjaar veel extra zuivel in de interventie zal moeten opslaan en dat het mogelijk ook weer zuivelproducten met restitutie op de wereldmarkt zal afzetten. Daar was de EU vorig jaar juist mee gestopt.

Het USDA voorziet dat de EU- zuivelsector de komende tijd nog minder concurrerend zal zijn op de wereldmarkt dan het dit jaar al was. Europa is op de mondiale botermarkt al overtroefd door de Amerikanen en op de markt voor melkpoeder door de Amerikanen en Nieuw-Zeelanders.

Ook de kaasexport heeft het moeilijk. Ondertussen blijft de binnenlandse consumptie van zuivel in de Europese Unie stabiel of daalt die zelfs. Hierdoor zal de druk op de melkprijzen verder toenemen, wat weer leidt tot onrust onder de boeren. De Amerikanen signaleren dat diverse landen in de EU het dit jaar al behoorlijk moeilijk hebben gehad met protesterende veehouders. Dat was afgelopen voorjaar al zo, vorige maand werd de Europese Landbouwraad in Luxemburg ook al omgeven met protesten van melkveehouders die tegen een verdere verruiming van het Europese melkquotum stemmen. Het USDA verwacht dat de protesten nog grimmiger worden.

De EU-melkproductie steeg dit jaar onder invloed van de quotumverruiming met 2,5 procent nog behoorlijk. Het USDA verwacht dat de productie in 2009 veel minder zal stijgen. De combinatie van stijgende kosten en dalende opbrengsten maakt productieverhoging voor veel Europese boeren niet aantrekkelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Zandbergen, jou reactie slaat dus weer nergens op om te zeggen dat onze melk en vlees is vervuild met hormonen. Mischien denk je wat te vertellen over bst , maar dat word bijna niet meer toegepast en het is door de koe zelf aangemaakt. De kwaliteits controle op melk is hoger dan in nederland en melk word geproduceert met kwalitatief beter voer.Wat gebeurt er in nederland met de melk van de bedrijven die besmet zijn met blauwtong ? Zandbergen , werk nog maar even aan je kwaliteit .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Amerikanen preken voor eigen parochie. Ze zitten niet te wachten op concurrentie nu de euro terrein verliest t.o.v. de dollar. Mooi geciteerd dat meer produceren niet meer aantrekkelijk is voor veel Europese boeren. Waarom zouden we dan het Europese quotum nog langer moeten behouden?

 • no-profile-image

  gert

  verruiming van melkquotum is op dit moment zinloos en kan alleen maar leiden tot meer voorraden

 • no-profile-image

  freek

  ja lekker laten lullen die amerikanen. want als de wereld melkprijs omlaag gaat, gaat de productie daar omlaag want al dat heen en weer gezeul met graan loont dan niet meer. En als EU of NZ melk naar de USA willen exporteren kijken wij wel naar toren hoge import tarrieven (vrije handel laat mij niet lache) En daar komt nog eens bij dat dat "beter kwalitatief voer" meestal verontreinigt is met GM want ja je moet toch op enige manier de koste drukken . en Henk als de koe die hormonen dan zelf aanmaken waarom zou je er dan meer van moeten inspuiten? En de amerikaanse zuivelproducenten teste al voor melanome voor augustus, denk het niet . Maar een ding is wel goed die illigale mexicanen die bijna als slaven worden behandelt melken 3 x per dag

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nog meer liberaliseren van de zuivelmarkt is voor de producent van de melk waarschijnlijk een zeerzware last op de schouders. De melkveehouder heeft geen macht op de markt! De macht wordt uit gemaakt door de grote spelers. De melkverwerkers hebben alleen maar baat bij een lage melkprijs voor de boer. Dan kunnen ze makkelijker concureren om hun product af te zetten! Het moet eerst oorlog worden in de melk wereld wil je de zaak om krijgen. Dit zal de Europese Unie nu ook wel inzien. Het is te hopen dat er goede besluiten genomen worden, anders zitten we op een zinkend schip. Men moet vraag en aanbod kunnen sturen om een redelijke prijs te kunnen ontvangen!

 • no-profile-image

  boer

  er wordt gewezen op de euro/dollar verhouding, en verwezen naar de overmacht op boter en poeder markt door amerika. Maar men vergeet er bij te vertellen dat de euro dollar verhouding nu stukken is verbeterd ter bevordering van de europese export: kan maar zo wezen dat de duurdere dollar de amerikanen weer duur komt te staan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat heb je goed gezien boer portugal, de Amerikanen weten dit ook. Daarom zullen ze ook hopen dat de EU in de melkmarkt (blijft) ingrijpen. In elk geval zo ingrijpen dat produktievergroting in de EU te laat komt.

 • no-profile-image

  jan

  zit het blauwtong virus tegenwoordig in de melk dan henk

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  In Europa kunnen we onze melk niet tegen kostprijs afleveren. De Amerikanen kunnen hun, met hormonen vervuilde, melk en vlees slechter kwijt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.