Home

Achtergrond 228 x bekeken

Agrifirm: voorschotprijs in basispool is haalbaar

Agrifirm heeft voor de basispool een voorschotprijs betaald van 155 euro per ton tarwe.

De coöperatie verwacht dat die prijs gemiddeld wordt gehaald in de basispool, waarbij de tarwe gedurende het hele seizoen wordt verkocht. Dat zei Aart den Bakker, manager Afzet Akkerbouw van Agrifirm, woensdagavond op een telersbijeenkomst in Midwolda. De tarweprijs ligt momenteel rond de 125 euro per ton. Dat is een halvering ten opzichte van een jaar geleden.

Toch verwacht de coöperatie dat de voorschotprijs gemiddeld over het hele seizoen wordt gehaald. Den Bakker: "We hebben een aanzienlijk deel van de tarwe in deze pool verkocht rond de oogst in de voorverkoop. Toen lagen de prijzen een stuk hoger."
Den Bakker noemt een aantal oorzaken voor de prijsdaling. "Er is wereldwijd veel meer graan geoogst. Bovendien hebben de beleggers het vertrouwen in de termijnmarkt verloren. In seizoen 2007/2008 werd de graanprijs op de effectieve markt omhoog geduwd door de termijnmarkt. Dat positieve effect ontbreekt nu."

Den Bakker ziet voor de langere termijn ook positieve ontwikkelingen. "De EU heeft van 1 juli tot en met oktober 7 miljoen ton tarwe geëxporteerd. In het hele graanseizoen 2007/2008 is 11 miljoen ton tarwe uitgevoerd naar derde landen. Als de export in dit tempo doorgaat, slinken de voorraden snel. Dat kan positief uitpakken voor de prijs. Daarnaast stimuleren de gedaalde prijzen de productie van bio-ethanol."

Den Bakker merkt dat graantelers inspelen op de marktontwikkelingen. "Er is veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om tarwe vóór de oogst te verkopen via het termijnleveringscontract. Agrifirm biedt die mogelijkheid dit jaar voor het eerst. De hoogste termijnnotering bedroeg 210 euro, de laagste 180 euro per ton tarwe. Telers zijn daar gezien de huidige tarweprijs heel tevreden over."

Of registreer je om te kunnen reageren.