Home

Achtergrond 173 x bekeken

Afspraken van Noordwijk herbevestigd

De ondertekenaars CBL, COV, LTO en NVV van de Verklaring van Noordwijk hebben hun afspraken over castratie van biggen van vorig jaar herbevestigd.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de partijen over de huidige stand van zaken met betrekking tot castratie. Het doel blijft om te stoppen met castratie uiterlijk in 2015, of zoveel eerder als mogelijk is.

Tussen de partijen was wantrouwen en onrust ontstaan nadat de Duitse slachterij Tönnies meldde binnen afzienbare tijd te komen met een elektronische neus die berengeur in de slachtlijn zou kunnen detecteren.

"We hebben het CBL duidelijk kunnen maken dat we er alles doen om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met castreren", aldus Annechien Ten Have (LTO).

Om de communicatie te verbeteren hebben de partijen afgesproken dat er een stappenplan wordt opgesteld en dat er via een nieuwsbrief regelmatig over de voortgang van het onderzoek wordt gerapporteerd.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is blij dat het CBL de afspraken van vorig jaar heeft herbevestigd, "Aan de andere kant blijft het verhaal van Tönnies rondzingen. Ik ben er van overtuigd dat ze op korte termijn niets hebben"

Marc Jansen van het CBL stelt echter dat hij geneigd is de CBL-leden te geloven die menen dat Tönnies zijn toezeggingen waar kan maken. "Tönnies kan zich ook geen fouten permitteren op dit punt", meent hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.