Home

Achtergrond 241 x bekeken

Advies: vrouw één glas, mannen twee glazen alcohol

Vrouwen die geen risico's met hun gezondheid willen lopen, moeten zich beperken tot één glas alcohol per dag.

Voor mannen is dat hooguit twee glazen. Tot voor kort was het advies voor aanvaardbaar alcoholgebruik voor zowel vrouwen als mannen één glas meer.

De woordvoerster van het Trimbos Instituut heeft een bericht daarover in Trouw vandaag bevestigd. Het kenniscentrum voor alcohol en drugs bracht gezondheidswetenschappers en communicatiedeskundigen bijeen om zich over een nieuw advies te beraden. De aanpassing vloeit voort uit nieuwe wetenschappelijke inzichten over de werking van alcohol.

In de richtlijnen Goede Voeding 2006 van de Gezondheidsraad staat dat matig alcoholgebruik (één tot twee glazen per dag) bij oudere mannen en bij vrouwen na de overgang het risico om aan een hart- of vaatziekte te sterven waarschijnlijk iets vermindert. Vrouwen die twee of meer glazen drinken hebben echter een iets grotere kans op borstkanker. Daarom is de bovengrens bij vrouwen lager dan bij mannen.

Jongeren tot 18 jaar zouden volgens de Gezondheidsraad helemaal niet moeten drinken. Hun hersenen ontwikkelen zich nog en alcohol kan dat verstoren. Dat kan het karakter en gedrag van jongeren beïnvloeden. Bovendien is bekend dat mensen die op jonge leeftijd al regelmatig drinken, een grotere kans hebben op latere leeftijd verslaafd aan alcohol te raken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.