Home

Achtergrond 232 x bekeken

Aardbeienteler stapt over op houtgestookte ketel

Aardbeienteler Harry Schwering in Marknesse verwarmt zijn kas sinds dit najaar naar tevredenheid met een nieuwe houtstookketel.

Met de ketel verwarmt Schwering zijn kas van 8000 m2 en een tunnel van 5000 m2 houdt hij hiermee vorstvrij. Hij stapte over op houtstook vanwege de hoge gasprijs. De ketel is in maart gebouwd en draait sinds dit najaar goed. "Het was allemaal wel wennen en het instellen van de ketel kostte veel tijd", zegt Schwering. Volgens hem is houtstook rendabeler dan gas. "Maar je hebt er ook zorgen van", voegt hij er aan toe. Zo moet de bunker om de dag of om de twee dagen gevuld worden en moet de ketel regelmatig schoon worden gemaakt. Ook moet de asbak tijdig worden geleegd. "Verder kun je met houtstook geen CO2 meer onttrekken uit de rookgassen en moet je volledig over op vloeibare CO2."

De bedoeling is dat de houtstookketel 24 uur per dag draait. Het warme water dat de teler hiermee maakt, wordt opgeslagen in een buffer van 200 kuub. De houtsnippers betrekt Schwering van een houtverwerkingsbedrijf en hij betaalt er tussen de 30 en 40 euro per ton houtsnippers voor. In de toekomst wil Schwering hout betrekken van oude fruitbomen van fruittelers uit de buurt. De ketel die hem tussen de 2,5 en 3 ton heeft gekost, verwerkt naar verwachting 3000 kuub houtsnippers per jaar. Schwering heeft de ketel aangeschaft met een innovatiesubsidie van LNV. De aardbeienteler houdt zijn gasketel voor de zekerheid nog wel even achter de hand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.