Home

Achtergrond 210 x bekeken

Aantal akkerbouwbedrijven gedaald

Het aantal akkerbouwbedrijven is dit jaar met 191 gedaald naar 11.175. Het areaal cultuurgrond dat in gebruik is bij akkerbouwers daalde 0,5 procent naar 462.989 hectare.

Opvallend is dat het Centraal Bureau voor de Statistiek dit jaar 2.170 hele kleine akkerbouwbedrijven telt met 3 tot 8 NGE. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. NGE staat voor Nederlandse Grootte Eenheid en is een maat voor de economische omvang van agrarische activiteiten. Zo komt 1 hectare wintertarwe overeen met 0,8 NGE. Ook het aantal hele grote akkerbouwbedrijven met meer dan 250 NGE groeide van 230 vorig jaar naar 250 dit jaar. In alle andere grootteklassen daalde het aantal akkerbouwbedrijven licht.

Verder is het opvallend dat in de provincies Groningen, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant het areaal cultuurgrond iets is gegroeid ten opzichte van 2007. Veel boeren hebben als gevolg van de hoge prijzen in 2007 meer graan gezaaid, wellicht ten koste van grasland of de groenteteelt.

Zeeland is met 82.610 hectare nog steeds de provincie met het grootste areaal akkerbouwgrond. Daarna volgen Groningen (77.271 hectare) en Flevoland (57.424 ha). In Noord-Brabant is het areaal met 52.495 hectare kleiner, maar die provincie telt wel de meeste akkerbouwbedrijven. De bedrijven zijn daar gemiddeld kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.