Home

Achtergrond 3430 x bekeken 8 reacties

22 tuinbouwmiljonairs in Quotelijsten

Zakenblad Quote noemt dit jaar 22 tuinbouwmiljonairs in de Quote 500 en in de lijst van rijkste personen per gemeente.

De meesten moesten wat plaatsjes inleveren, maar zagen hun miljoenen alleen maar groeien. De familie De Ruiter van het gelijknamige zaadbedrijf is de hoogste nieuwe binnenkomer op 54 met een vermogen van 493 miljoen euro. Het zet Piet Mazereeuw van Enza Zaden in de schaduw: die zakte van 94 naar 104, maar is nog steeds 275 waard. Ook soepmaker en conservenfabrikant Hans Struik ziet zijn vermogen met 6,3% groeien naar 255 miljoen, maar zijn notering dalen van 113 naar 118. John van der Windt van van der Windt verpakkingen (ooit begonnen met een handeltje in komkommerdozen) staat op 121 met 250 miljoen euro.

De groentehandel is vertegenwoordigd door Dick van Aken van Velleman & Tas op 148 (220 miljoen), Jan van den Heuvel op 176 (175 miljoen), Cees en Wim Minnaar op 238 (120) en Kees de Wit op 405 (69 miljoen). Tussendoor hebben we nog de familie Hak met dank aan de hernieuwde inzet van Martine Bijl op plaats 293 met 94 miljoen, op de hielen gezeten door groentesnijders Piet en Frans Kramer van Vezet, gestegen van 377 naar 332 met hun 83 miljoen.

Bijna uit de top 500 zijn de rijkste inwoners van de gemeente Westland, plantenkwekers Annie en Margreet Beekenkamp op 494 met 52 miljoen. Tuinbouwtoppers in de lijst van 'rijkste per gemeente' zijn verder de familie Hartman uit Sexbierum als rijkste van Franekeradeel (8 miljoen), Rients Smeding (Harlingen, van 4 naar 7 miljoen!), in Bergen op Zoom Wim Zonnevijlle groente en fruit transporteur en opslag (Mooy Logistics in Waddinxveen): goed voor 6 miljoen.

Anton van Doornmalen en Bernard Tax van Rijk Zwaan (zijn nog wat rijker geworden en blijven rijkste van respectievelijk Fijnaart en Leiderdorp nu met 35-40 miljoen). Dinteloorder Henk Vlamings lost tomatenteler Leendert van der Houwen, als rijkste van de gemeente Steenbergen. Met zijn agrarische benodigdheden handel staat hij te boek voor 3 miljoen.

Het vermogen van de rijkste Woensdrechtenaren, de fruittelende Kees en Theo Vogelaar werd vorig jaar geschat op 10/15 miljoen, dit jaar gespecificeerd tot 9 miljoen. Uienteler Adriaan Murre (Borsele) staat onveranderd op 10/15 miljoen. In Kapelle zwaait George Oostrom van conservenfabrikant Coroos de scepter met 20 tot 25 miljoen. Mede-eigenaar van Haluco Izaäk Havenaar is ten slotte van de troon gestoten in de gemeente Lansingerland, door Paul Koppert van de biologische gewasbeschermingsmiddelen (25-30 miljoen).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dagobert

  ACH RIJK ZIJN IS MOOI, GELUKKIG ZIJN IS BELANGRIJKER. ALS WE DOOD GAAN KUNNEN WE NIETS MEENEMEN, SLIMME EN DOMME ONDERNEMERS NIET. PROBEER NAAST JE STREVEN OM VOORUIT TE KOMEN OM OOK TIJD VRIJ TE MAKEN VOOR JE VRIENDEN, FAMILIE EN JEZELF!!!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Niks over de rug van de telers. Het waren gewoon de slimme jongens uit de sector die een kans zagen. Het is kinderachtig om te zeggen dat hun geld schandelijk verdiend is. Boeren en tuinders zijn vrije ondernemers, en zij zijn niet verplicht om aan een vaste partij te leveren

 • no-profile-image

  boerin

  Hoeveel van die Quote-ondernemers hebben een vliegende her-start kunnen maken door uitgekocht te worden door de Overheid ? Dan met stimulerende subsidie elders nieuw kunnen bouwen. NIET ELK heeft die kans. Plaatselijke ondernemers ondervinden vaak veel weerstand, terwijl ondernemers van ver hulp van de provincie krijgen.

 • no-profile-image

  heineken

  Jammer dat jij er het verstand niet voor hebt Hertog Jan!

 • no-profile-image

  Patrick

  En dan die arme boeren hier zitten klagen dat ze zo slecht verdienen terwijl (volgens jullie) het geld op straat ligt voor deze ondernemers. Ben je dan als tuinder DOM dan je hier zit te zeuren of ben je DOM dat je het zelf als ondernemer niet probeert. Het is toch zo makkelijk om 40 miljoen van die arme boeren te stelen.

 • no-profile-image

  c

  wat me opvalt is dat er geen enkele tuinder tussen zit maar wel zijn het allemaal ondernemers die over d erug van de boer en tuinder rijk zijn geworden. en dan moet je nota bene nog enkele weken terug horen in een ander forum dat coroos zijn prijzen richting d eteler wil verlagen schandelijk is het eigenlijk

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  met subsidies opstrijken kun je het toch ver schoppen. Ik wil dat ook wel.

 • no-profile-image

  c

  tuurlijk hebben ze het voor zichzelf goed gedaan piet maar het kan er bij mij niet in dat ze het over een contarctprijsverlaging hebben en alsmaar dat geklaag van handelaren dat ze er zogenaamd altijd op verliezen, kortom ze hebben dan de boer ook maar gewoon een normale (contract)prijs te geven waarin zijn arbeid, risico en onkosten betaald worden

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.