Home

Achtergrond 249 x bekeken

'Zicht op veiligheid probleemkind snel beter'

Begin volgend jaar moeten alle Bureaus Jeugdzorg de veiligheid van kinderen die onder toezicht zijn gesteld strak in de gaten houden.

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag gezegd. Ook moet de Raad voor de Kinderbescherming dan goed het oog hebben op de veiligheid van kinderen die worden teruggeplaatst in probleemgezinnen. Rouvoet reageerde maandag op rapporten van de Inspectie Jeugdzorg. Daarin staat dat er nogal wat aan te merken valt op de adviezen die de Kinderbescherming moet geven over terugplaatsing van een kind in een gezin.

Volgens de inspectie is niet duidelijk aan welke criteria de raad de veiligheid van gezinnen toetst. De raad krijgt beslissingen om een kind terug naar huis te laten gaan niet of te laat voorgelegd. Het rapport legt een deel van de verantwoordelijkheid daarvoor ook bij de Bureaus Jeugdzorg, die zaken niet alleen te laat voorleggen aan de raad, maar ook te weinig inhoudelijke informatie over de dossiers verschaffen. Volgens Rouvoet komt dat deels doordat in het werk van gezinsvoogden nog onvoldoende is verankerd dat ze voortdurend op de veiligheid van het kind letten. Hij vertrouwt erop dat door strakkere afspraken tussen de jeugdzorg en de kinderbescherming de advisering door de Kinderbescherming beter zal worden en de aandacht voor de veiligheid omhoog gaat.

De Tweede Kamer eist met spoed opheldering van minister Rouvoet over het toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming. Het CDA wil de kwestie dinsdag bespreken in het mondelinge vragenuur in de Kamer, de PvdA wil met spoed een debat. De situatie bij de Kinderbescherming opgeteld bij de recente problemen bij de jeugdzorg in Amsterdam en de toenemende druk op gezinsvoogden maken dat PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti zich grote zorgen maakt. "Er moet snel wat gebeuren, want deze situatie is onacceptabel.''
De Raad voor de Kinderbescherming kwam in 2004 onder vuur te liggen na de dood van de peuter Savanna uit Alphen. Het kind overleed na mishandelingen door haar moeder en stiefvader.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.