Home

Achtergrond

Witte akkers in de herfst

De zon breekt even door het wolkendek als Bernard Schieven vloeibare kalk onderwerkt.

Vroeger bestierde de Achterhoeker een gemengd bedrijf. Tegenwoordig verbouwt de veteraan voornamelijk snijmais voor een bevriende melkveehouder. Voor het eerst werkt hij met vloeibare kalk, dat bodemzuren moet verbinden en voedingsstoffen losmaakt. "Hopelijk verbetert het inderdaad de bodemstructuur en pH-gehalte. In ieder geval krijgt de bodem de hele winter de tijd om op adem te komen." Foto Lex Aalders

Akkerbouwer Roelf Torringa uit het Groningse Warffum graaft geulen in zijn land om het regenwater af te voeren. In het noorden van het land is deze week erg veel regen gevallen. Torringa wil op het perceel nog wintertarwe zaaien. Maar eerst moet de grond voldoende zijn opgedroogd voor hij met de zaaimachine het land op kan. Foto Jan Bouwman

De Spaanse Christobal Burguette scheert een schaap tijdens de voorrondes voor het wereldkampioenschap schapenscheren in het Zuid-Noorse dorpje Bjerkreim. Cirva honderd schapenscheerders uit 28 landen strijden om de wereldtitel. Ze mogen hun kunnen beproeven op 2.700 klaarstaande schapen. Binnen 20 seconden kan een schaap zijn vacht kwijt zijn, maar echte kampioenen doen 30 tot 40 seconden over het scheren. Niet alleen snelheid telt, ook de techniek. Wie een schaap verwondt, krijgt strafpunten. Foto ANP

Telers bekijken ijsbergsla op een demoveld van Rijk Zwaan in het Noord-Brabantse Fijnaart. Rijk Zwaan organiseerde gistermiddag het ijsbersla-event. Teeltadviseurs presenteerden de nieuwste ontwikkelingen in ijsbergsla. Ook was er een demonstratie van het wassen en drogen van het nieuwe ras Diamantinas RZ. Bezoekers konden een rondleiding krijgen langs de demovelden. Tot en met eind oktober zijn er open dagen bij Rijk Zwaan voor vollegrondsgroente en bladgewassen. Foto Rein Geleijnse

Akkerbouwer Jacob Smith in het Groningse Siddeburen beoordeelt de bruine bonen die hij heeft geoogst. De akkerbouwer verbouwt 2,7 hectare bruine bonen. "De helft heb ik inmiddels geoogst. De opbrengst is dit jaar erg goed met 3,5 ton per hectare. Dat is 1 ton meer dan normaal. Ik droog de bruine bonen in zakken en verkoop alle bonen aan huis", aldus Smith. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.