Home

Achtergrond

Welzijnsetiket

De Europese Commissie wil weer nieuwe keurmerken voor agrarische producten introduceren.

Normaal gesproken is daar veel tegen in te brengen. Door de overvloed aan etiketten en keurmerken ziet de consument niet meer wat ermee wordt bedoeld en dus ook niet wat het voordeel is.

De vraag naar de meerwaarde van menig etiket voor agrarische producten kan nu al worden gesteld, laat staan dat nieuwe worden gelanceerd. Zeker als die het niveau 'Made in de EU' of 'Afkomstig uit een Europees berggebied' niet ontstijgen. Het eerste concept-keurmerk is veel te algemeen en zegt te weinig over kwaliteit van het betreffende agrarische product, bij het tweede moet de koper kennelijk doorgronden dat de productieomstandigheden in berggebieden moeilijk zijn en dat daarom een extraatje wel op z’n plaats is.

Heel anders wordt het als het niveau van dierenwelzijn op een label moet worden geplaatst. Plots kan de Europese veehouderij wél laten zien wat zij de consument meer te bieden heeft dan Braziliaanse of andere collega’s. Het terechte argument dat import uit minder strenge landen leidt tot oneerlijke concurrentie, wordt zo eindelijk beantwoord.

Niet dat zo’n etiket zaligmakend is, maar het is een eerste stap waarbij de bal ligt waar die thuishoort: bij de consument. De vraag is of zo’n onderscheidende typering volgens de handelsregels (WTO) is toegestaan. Het alternatief, invoerheffingen, in elk geval niet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.