Home

Achtergrond

Weinig voordeel van vrije energiemarkt voor consument

De meeste Europeanen hebben amper voordeel van de vrije EU-markt voor elektriciteit en gas, die ruim een jaar geleden is ingesteld.

Dat stelde de Europese Consumentenbond BEUC donderdag in een onderzoek. Klanten hebben nog weinig of geen keuze uit aanbieders, kunnen moeilijk overstappen, krijgen onduidelijke rekeningen en zien bovenal dat energie steeds moeilijker betaalbaar wordt.
Zo hebben Griekenland, Estland en Portugal nog slechts een enkel elektriciteits- en gasbedrijf. Finnen en Denen hebben ook geen keuze voor hun gasleverancier.

Nederlanders hebben volgens de bond wel redelijk veel keuze; overstappen is ook niet zo heel lastig. De compensatie voor storingen is ook netjes geregeld. Lichtpuntje is voor de Europese consumenten dat er nog steeds weinig stroomstoringen zijn. Nederland en Oostenrijk staan aan de top met slechts zo'n half uur onderbreking per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.