Home

Achtergrond 5 reacties

Weer staking Argentijnse boeren

Argentijnse landbouworganisaties hebben een nieuwe stakingsronde afgekondigd, die tot 8 oktober duurt.

Hoewel ze ditmaal geen blokkades opwerpen, wordt gevreesd voor schommelingen op de termijnmarkten. Argentijnse boeren zijn de laatste weken getroffen door de ernstigste droogte sinds honderd jaar. Volgens de vier grootste boerenorganisaties doet de overheid niks om kleine en middelgrote boerenbedrijven te steunen.

Eduardo Buzzi, voorzitter van de Argentijnse Agrarische Federatie: ”er is geen discussie mogelijk. Op het platteland verergert de situatie met de dag.” De aanhoudende exportbeperkingen voor soja, mais en rundvlees blijven een tweede probleempunt volgens Buzzi.

De boeren besloten geen blokkades bij handelsplaatsen in te zetten om de stadsbevolking niet voor het hoofd te stoten. Doordat bij de vorige staking nauwelijks vervoersbewegingen mogelijk waren, ontstonden in de steden grote voedselproblemen. De boeren stoppen wel met de uitvoer van graan, soja en vee.

De regering van Christina Fernández Kirchner claimt dat boeren de laatste goodwill van de burgers verspelen. Eerder kregen de boeren reeds min of meer hun zin na een langslepend graan-dispuut, aldus Kirchner. Volgens een recente opiniepeiling is 63 procent van de inwoners van Buenos Aires tegen de staking.

Volgens een marktanalyse van CME Group kan dit een forse stijging van mais en vooral sojaprijzen betekenen. Woensdag noteerden soja en mais reeds hoger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de Argentijnse boeren willen ook meedelen in de welvaart,en niet als een derderangs behandeld worden,de staat probeert het voordeel van de hogere graanprijzen weer van de boeren af te pakken

 • no-profile-image

  dirk

  Dat MKZ vee mag daar wel blijven

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Heren, er is helemaal geen MKZ in Argentinie. Voor de laatste updates kun je altijd even kijken bij www.oie.int. Een onafhankelijk instituut (World Organisation for Animal Health).

 • no-profile-image

  harm

  eenzijdige reacties, geeft aan wat voor mentaliteit boeren ondernemers hier hebben,: zij slecht wij beter,m.a.w. boeren zijn het nooit eens en blijven zo een speelbal van de superketens!

 • no-profile-image

  Piet

  Kopen we de soja toch erens anders....
  Die MKZ koeien moet ik toch niet, en we hebben in de EU een super graan en mais oogst, dus.......niet te bang zijn en of laten maken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.