Home

Achtergrond

Weer 11 procent omzetgroei voor Hochwald

Het Duitse zuivel- en vleesconcern Hochwald heeft in de eerste acht maanden van 2008 de omzet met 11 procent laten groeien naar 843 miljoen euro. Ook het resultaat is positief.

Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt. Hochwald schrijft het gunstige resultaat vooral toe aan zijn goede exportpositie.

De melkprijs ontwikkelt zich volgens de op twee na grootste coöperatieve verwerker van de Bondsrepubliek eveneens gunstig. In de bedoelde periode werd 5,5 cent per kilo (bij 3,7 procent vet en 3,4 procent eiwit) meer uitbetaald aan de leveranciers dan vorig jaar. De melkplas groeit dit jaar naar verwachting nogmaals met 130 miljoen kilo.

In 2007 verwerkte Hochwald tegen de 1,81 miljard kilo. Ook vorig jaar maakte het bedrijf een forse omzetgroei door van ruim 11 procent naar 1,19 miljard euro. De melkprijs van de leveranciers in het werkgebied rond de hoofdvestiging in Thalfang in Rijnland-Palts belandde bij de genoemde standaardgehaltes op 34,2 cent per kilo: een verbetering met 6,32 cent ten opzichte van 2006. De werkelijke gehaltes kwamen uit op gemiddeld 4,17 procent vet en 3,39 procent eiwit. Op grond daarvan was de melkprijs inclusief nabetaling 39,38 cent per kilo.

Bij Hochwald Nederland gaan de zaken volgens directeur Leo van Zijl ook nog steeds relatief goed. Het bedrijf in Bolsward produceert gesuikerde condens. De markt daarvoor - voornamelijk in landen buiten de EU - wordt weliswaar moeilijker, maar Van Zijl is nog steeds positief gestemd.

Hochwald Nederland betaalt dit jaar tot en met september een gemiddelde melkprijs van ruim 37 cent per kilo. Dat is bijna 5,4 cent meer dan vorig jaar over dezelfde periode.

Anders dan het moederbedrijf in Duitsland is Hochwald Nederland geen coöperatie. In Duitsland heeft Hochwald nog twee fabrieken die in dezelfde positie verkeren. Dat zijn voormalige Nestlé-fabrieken bij Hamburg en in Beieren.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.