Home

Achtergrond

Weer- verzekering noodzaak

Ook dit jaar wordt de oogst beïnvloed door onbestendig weer. Dat blijft zo.

Tot ’s avonds laat zijn de felle werklampen van maishakselaars en bietenrooiers nog in het veld te zien. De laatste loodjes, want het grootste deel van de oogst is binnen. Voor de dertiende achtereenvolgende keer maakt Boerderij de balans op met impressies en reportages. Maar ook met de bekende saldo- en kostprijsberekeningen. Tientallen boeren hebben de redactie in de boeken laten kijken. Waarvoor dank!

2008 gaat net als 2007 de boeken in als een grillig jaar voor wat betreft het weer. Zeker de akkerbouwers en veehouders in het Noorden herinneren zich de droogte van het voorjaar. De mais kiemde niet en werd hier en daar zelfs ondergeploegd. Op sommige percelen trokken boeren voor de tweede keer de ploeg door de grond: de gerst bleef ook werkeloos op het stof liggen. In het Zuiden daarentegen was water in overvloed. In het voorjaar viel er veel regen en zelfs hagel.

Het wisselende weer hoort er voortaan bij, niet alleen regionaal, maar ook in de tijd gezien. Periodes van flinke droogte worden afgewisseld met tijden van extreme nattigheid. Alle weerdeskundigen voorspellen voor de toekomst een heel onbestendig weertype. Droogte in het voorjaar, extreme hitte in de zomer, onverwachte hoosbuien en windhozen vechten om voorrang en volgen elkaar snel op. Dan kan de boer nog zo’n goeie vakman zijn, tegen het noodlot is geen kruid gewassen.

Daarom is het goed dat een werkgroep sinds een jaar hard werkt aan een alomvattende weerverzekering. Veel partijen beslissen mee, waardoor consensus lang op zich laat wachten. Het betreft ook een ingewikkelde kwestie. Alleen zorgvuldigheid kan een verzekeringsproduct voor een brede doelgroep opleveren.

Toch is haast geboden. Nederlandse akkerbouwers behoren tot de beste in de wereld en hebben alles zelf in de hand. Behalve het weer. Dat kunnen ze niet bedwingen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.